Az ősz közeledtével növényeink kezdenek készülődni a téli pihenőre. Virágaink elvirágoznak, fáink, bokraink levelei elsárgulnak, lehullanak. Viszont az elszíneződő levelek csodálatos szín kavalkádja igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Igaz ez a látvány az elmúlásra emlékeztet, de valahogy mégis egy reménnyel teli várakozás érzetét készíti elő.

Fűnyírás:
Erről a kerti munkáról már írtam az előzőekben, ezt nem szeretném itt részletezni. Annyit azonban megemlítenék, hogy az év utolsó fűnyírását mindenképp még fagy mentes időben végezzük el. Nem hagyhatjuk télre hosszúra a füvet, mert az esetlegesen ráhulló hó lenyomja, és megjelenhet rajta a hópenész, ami egy gomba betegség. Túl rövidre sem érdemes vágni, mert akkor a fagy kárt tehet benne.

Sövény nyírás:
Nem csak az őszi, hanem az egész éves kertgondozás kiemelkedő feladata a sövények szakszerű ápolása. A sövényeket évente minimum kétszer, a gyorsan növő fajtákat többször érdemes nyírni. A sövények, bokrok ápolásához hozzátartozik a vegyszeres növényvédelem is, mivel klímánk megváltozott, ezért különböző betegségek, kártevők támadhatják meg növényeinket.
A nyírás lehet ifjító, illetve formára nyírás.

Gyepszellőztetés:
Lásd, tavaszi munkálatoknál.

Lombszedés:
Ez nem jelent mást, mint a lehullott levelek összegyűjtését. Ennek elsősorban esztétikai jelentősége van. A lehullott lomb, igazából csak akkor jelent problémát, ha a felületen marad, ugyanis a levelek alá, nem tud behatolni a nap sugara. Mostanában sok helyen már nem is szedik össze a lehullott lombot, hanem az év utolsó fűnyírása alkalmával a levágott fűvel együtt gyűjtik össze, illetve a fűnyíróval mulcsozzák, és télire a gyepfelületen hagyják.

Metszés:
Hasonlóan járunk el, mint a tavaszi metszésnél. A rózsákat mindenképp célszerű ősszel megmetszeni. Gyümölcsökből a csonthéjasokat, a szőlőt lehet például ilyenkor megmetszeni.

Műtrágyázás:
Az őszi trágyázás, más néven alap trágyázás, amely elvégezhető szerves, illetve műtrágya talajba juttatásával. A szerves istállótrágya, a növények számára igen fontos mikro, és makro elemek mellett, mégy nagyon jó talajszerkezet javító tulajdonsággal is rendelkezik. A műtrágya viszont csak a növények számára fontos tápanyagokat biztosítja. Ősszel magasabb foszfor, illetve kálium tartalmú műtrágyákat használjunk.

Udvar, parkoló tisztán tartása:
Lásd a nyári kerti munkák leírásánál.

Ágaprítás:
Ágaprítás alatt a levágott növényi részek apróra vágását jelenti, elsősorban a könnyebb kezelhetőség miatt. Az aprítékot felhasználhatjuk talajtakarásra, készíthetünk belőle komposztot, valamint a száraz apríték téli tüzelőnek is alkalmas.