A tavasz a kikelet, a rügyfakadás, a madárcsicsergés ideje. Véget ért a zord, fagyos kopár és egyhangú tél, ami sokszor oly kedvetlenné, lehangolttá tud tenni bennünket. Tavasszal új remény fakad, az újrakezdés ideje elérkezett. Ismét rá tudunk csodálkozni a minket körülvevő, Isten által teremtett természetre, amely folyton megújul. Bizony végre elérkezett a kertészek által várva várt kerti munkák ideje is. Végre jó kint lenni, kimozdulni a négy fal közül.

Metszés:
A metszés tipikusan tavaszi munkálatnak tekinthető, viszont számos növény esetében nem okoz gondot a nyári, illetve az őszi metszés sem.
Metszés alkalmával eltávolítjuk a beteg, elszáradt részeket a növényekről, kialakítjuk a fák, bokrok formáját, valamint a sűrűn nőtt, az egymást akadályozó ágak, vesszők is eltávolításra kerülnek.

Fűnyírás:
A fűnyírás egy alaptevékenység melyet minden kert tulajdonos már nagyon jól ismer. A tavaszi első fűnyírás időpontja nagyon eltérő lehet. Ezt mindenképp a tavaszi fagyok után szükséges elvégezni. Ekkor már az időjárás kedvez a friss, üde folyamatok megindulásának.

Gyepszellőztetés:
Aki igazán szép, és szemet gyönyörködtető gyepfelületre vágyik, annak a gyep szellőztetése egy alap kertészeti beavatkozás. A téli csapadék, a fagy, még a füvet is megviseli.
Ezzel a talaj fellazítása, friss oxigéndús levegővel történő ellátása elengedhetetlenül szükséges.
Ilyenkor minden esetben szükséges a tápanyag utánpótlás, felülvetés.

Fűmagvetés:
Ez a munkálat elengedhetetlen, mivel a gyepszellőztetés után egy megritkított gyepfelület marad hátra. Ezeket a hiányos foltokat viszont érdemes ugyanazzal a fűmag keverékkel felülvetni, mint amilyet a gyepfelület telepítésekor használtak.
A fűmagvetés másik lehetséges alkalmazása, mikor egy teljesen új gyepfelületet szeretnénk létesíteni. Ilyenkor nagyon fontos az adott terület megfelelő előkészítése, mert ezáltal nagyon sok felesleges munkától kíméljük meg magunkat a továbbiakban.
A terület előkészítése során fontos hangsúlyt fektetni a gyomok eltávolítására, a talaj porhanyóssá tételére, ekkor kell az öntözőrendszert telepíteni, illetve a vakondok elleni védekezéshez vakondhálót lefektetni. Amennyiben rossz minőségű az alaptalajunk, úgy szükséges egy jó minőségű termőtalajjal a terület beterítése, hogy a magok csírázásához, keléséhez minél optimálisabb körülményeket megteremtsük.
A magvetés történhet kézi szórással, szórókocsi használatával, valamint nagyobb területek esetén különböző gépek alkalmazásával. A magot minden esetben bele kell dolgozni a talaj felső 1-2 cm-es rétegébe, majd hengerezéssel szükséges a talaj tömörítését elvégezni.
Gyepszőnyeg lerakásakor is ugyan így járunk el a talaj előkészítéssel, csak itt már egy kész gyommentes gyep felülettel dolgozunk.

Műtrágyázás:
Mivel a meglévő gyepfelületet szerves trágyával ellátni bonyolult, így a műtrágyák alkalmazása elengedhetetlen. Mint minden növénynek, úgy a fűnek is szüksége van megfelelő tápanyag utánpótlásra. Fűmagvetés során úgynevezett START műtrágyakeveréket használunk, amely a csírázáshoz szükséges optimális NPK arányt biztosítja.

Öntözőrendszer karbantartása:
A tavaszi munkálatok elengedhetetlen feladata, hogy a télre víztelenített öntöző rendszert újra üzembe kell helyezni. Itt szükséges elvégezni a szórófejek karbantartását, tisztítását, esetleges cseréjét. Ellenőrizni kell a csővezeték állapotát amennyiben ez lehetséges. El kell végezni a szükséges javításokat, hogy az öntözőrendszer a funkcióját minél hatékonyabban el tudja látni. Karbantartáskor nagy hangsúlyt fektetünk a lerakódott vízkő eltávolítására, mert ez okozza az öntözőrendszer működésének legnagyobb akadályát.

Virágágyások kialakítása:
Amennyiben meg akarjuk törni az „ egyhangú” zöld felületet, lehetőségünk van különböző formájú, méretű virágágyások kialakítására. Ennek a kertünk adottságai ( mérete, fekvése, lejtése, tagoltsága, stb.) mellet csak a képzeletünk szabhat határt. A növények szín, forma és méret gazdagsága elképesztő. Itt mindenki a saját igényei szerint hozhat létre virágágyást. Persze mindenben rendelkezésre állunk.
Egy virágágyás kialakításánál nem jelenthet problémát egy kisgyermek, esetleg házi kedvenc, vagy netán pollenallergia sem.

Növények ültetése:
A tavasz beköszöntével megkezdődik a növények ültetésének az ideje is. A növényültetés, mindig egy reménnyel teli tevékenység. Ha a palántákat megfelelően előkészített, tápanyagokkal gazdagon ellátott, kellően porhanyósított talajba ültetjük és mindig időben gondoskodunk az öntözésről, akkor egész évben gyönyörködhetünk kertünkben, virágágyásokban.
A konténeres növények bármikor ültethetők, csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy fagymentes legyen az idő. Facsemetéknél is hasonló az eljárás. A talaj szerkezetének javítására használhatunk érett istálló trágyát, komposztot, melyek elegendő tápanyaggal látják el növényeinket az induláskor.